Wooncoöperaties & de Gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht organiseerde een avond in april om groepen te helpen een eigen wooncoöperatie op te starten. De avond werd geopend door wethouder Dennis de Vries die aangaf meer aandacht te willen geven aan particuliere groepen die een stukje grond willen bewonen, met het doel een hoger woongenot, een sterkere buurt en de macht van de projectontwikkelaars een beetje te breken.

De presentaties van Clement Mol (!Woon) en Trevor James (Cooplink) belichtten de vele kanten van een wooncooperatie, en om het allemaal wat concreter te maken gaf architect Boris Zeisser aan de hand van het project De Warren op IJburg (Amsterdam) de uitdagende, mooie en lastige vraagstukken een gezicht die bij een CPO project komen kijken. Uiteraard werd de avond afgesloten met een drankje zodat we konden kennismaken met andere geïnteresseerden en de organisatoren van de gemeente Lonneke, wethouder Dennis de Vries en David Krabbendam. 

Verder bladeren…

  • Samen in een wooncoöperatie wonen (Gemeente Utrecht)
  • !Woon is een organisatie die begeleidt daar waar mensen samen bouwen, zo ze geven trainingen en cursussen ter ondersteuning. En ze bieden een praktisch handboek met tips voor wooncoöperaties.
  • Cooplink is een organisatie van, voor en door wooncoöperaties die een grote kennisbank met praktische informatie onderhoud. Daarnaast lobbyen ze in de tweede kamer, provincies, gemeenten, banken en bij woningcorporaties voor de belangen van wooncollectieven.
  • Architectenbureau Natrufied Architecture, voor de broodnodige inspiratie.
  • Wooncoöperatie De Warren, IJburg, Amsterdam.