Gemeente Utrecht reikt hand…

Recentelijk is de gemeente Utrecht begonnen met een inventarisatie van wooncoöperaties zoals Buurzaam, zodat ze bij het vrijkomen van een bouwlocatie snel kunnen schakelen.

Na veel contacten links en rechts en via via hebben we eindelijk een aanspreekpunt bij de gemeente Utrecht weten te vinden. Om te laten zien dat het ze menens is stuurden ze via een datumprikker zeker 100 opties om tot een afspraak te komen, een fijne binnenkomer.

Zo kwam het dat we op 3 februari in de ochtend ons met de drie dames meldden bij het Stadskantoor in Utrecht op de 6e verdieping met Kitty van Kilimanjaro die virtueel over onze schouder meekeek. We spraken met projectleiders Nikkie en David, en Clemens Mol, beleidsadviseur van de gemeente en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Samen moeten zij de Utrechtse visie op wonen naar een hoger plan tillen.

De gemeente ziet wooncoöperaties als een mogelijkheid om het aanbod van betaalbare koopwoningen te vergroten. Ze waren duidelijk benieuwd naar ons, onze beweegredenen en wilden weten hoe ze initiatieven als de onze kunnen ondersteunen. Ze zien bijvoorbeeld dat het regelen van financiering voor wooncoöperaties wat lastiger is, daarom kijken ze nu naar mogelijkheden daarin te ondersteunen.

Op dit moment creëren ze een loket waar wooncoöperaties zich kunnen melden voor informatie, vragen en ondersteuning. Ze werken aan een digitale kaartenbak met initiatieven met hun doelstellingen en samenstelling, waarop ondertussen al een eerste selectie is uitgevoerd. De eerste locatie die vrijkomt in de gemeente blijkt helaas niet voor Buurzaam geschikt.

Het was een fijn en open gesprek, waar we met plezier op terugkijken. De gemeente is duidelijk nog aan het zoeken en ontwikkelen en eens te meer kon Kitty met een paar kritische vragen de mannen verder op weg helpen. We hopen uiteraard dat onze plek in de kaartenbak ons een mooie locatie brengt.